Hazeleger, Kootwijkerbroek

Vloeibaar voeren met nieuwe voercomputer

Van jongensdroom naar professionale kalverhouderij​​​​​​​

Een eigen boerderij, dat was de jongensdroom van Wim Hazeleger. Als hij je op zijn bedrijf rondleidt, dan ervaar je de passie en het ondernemerschap waarmee hij zijn werk doet. Waar hij in 2006 met niets begonnen is, heeft hij nu een kalverhouderij met 1.550 kalveren.


Als oudste zoon uit een gezin van 13 kinderen was het lastig om zomaar het bedrijf van zijn ouders over te nemen. Omdat hij zeker wist dat hij dit wilde gaan doen, is hij op eigen initiatief begonnen met twee huurstallen in Uddel. Toen met 400 kalveren erin.


In 2009 kwam de boerderij te koop waar hij nu zijn bedrijf runt en met zijn gezin woont. Het waren twee woningen, de kalverstallen en een oude loods erbij. Het was een pittige stap, maar het kon gekocht worden. Het jaar erna heeft Wim direct geinvesteerd in een Gilles kachel, daar stookt hij ook de woning mee warm. Zeker gezien de ontwikkelingen in de gasprijzen is dat een hele goede keuze geweest.


Vloeibaar voeren


Als je op een relatief oud bedrijf begint te boeren, dan moet je wel vooruit. Naast de zonnepanelen, een mooie ruwvoerinstallatie en de melkvoerkeuken van Frens Esveld, is er de afgelopen jaren ingezet op vloeibaar voeren, het meest recente project dat samen met Frens Esveld gerealiseerd is.


Wim: "Er zat een investeringsregeling op die je kunt benutten. Daarom wilden we het direct doorzetten. Het vloeibaar voeren met de wei heeft in mijn ogen een aantal kenmerken en voordelen die op dit moment in de praktijk ook heel goed zichtbaar zijn. Je blijft namelijk bij de basis, het kalf krijgt dierlijke eiwitten. Dat loopt veel flexibeler dan op reguliere plantaardige basis. Er wordt 15 procent vet toegevoegd en 17 tot 18 procent poeder om de bestandsdelen die je anders mist compleet te maken zoals de mineralen en vitamines."

Nieuwe voercomputer doet het werk


Er staan drie tanken op het buitenterrein van de boerderij. Een voor het vet en twee voor de wei. De poedersilo's stonden er al. Ook de nieuwe voercomputer zou kunnen worden omgebouwd, maar Wim koos direct voor een nieuwe. "We zijn voor een nieuwe voercomputer gegaan omdat je dan alleen hoeft in te voeren hoeveel je binnen hebt gekregen en welk recept je wilt voeren. De pc rekent dan zelf uit hoe de verdeling moet zijn om het mengsel compleet te maken. Dat had je anders zelf moeten blijven doen. Het verkleint de kans op fouten aanzienlijk aan onze kant en aan de kant van de vertering in het kalf. We kunnen te allen tijde handmatig bijsturen en ook is de temperatuur goed te meten," legt Wim uit.

Samen bouwen​​​​​​​


"De tanken zijn gemakkelijk te spoelen, de monteurs van Frens Esveld hebben het spoelprogramma dusdanig ingesteld dat we niet te veel water verbruiken. We kennen de collega's van Frens Esveld al jaren. We zijn een bedrijf met levende dieren. Dat wil zeggen dat service en communicatie echt belangrijk is. Op elk moment. De klik met een bedrijf, zeker als ze zoveel op je boerderij komen, moet er zijn natuurlijk. En als ik nieuwe ideeen heb, dan kan ik altijd even met Frans sparren. Je wilt dan met iemand om tafel die de praktijk kent en ik vind dat ze weten waar ze over praten. Ze passen zich aan en niet te vergeten; ze zijn ook gezellig!", lacht Wim.




"We zijn een bedrijf met levende dieren. Service en communicatie is echt belangrijk."