Kalverhouderij Kok - Geuze, LunterenPlaatsen automatisch ruwvoersysteem



Peter en Marja Kok runnen samen hun kalverhouderij aan de Hessenweg.
Peter is opgegroeid op de kalverhouderij van zijn ouders. Na hun trouwen zijn zij in Ermelo gaan wonen. Peter was toen chauffeur van beroep. 10 jaar geleden hebben ze het bedrijf gekocht in Lunteren met 750 kalveren. Later zijn ze een VOF aangegaan met hun ouders. Die zijn een half jaar terug met pensioen gegaan en hebben Peter en Marja deze boerderij volledig overgenomen.
Dit bedrijf geeft ruimte voor ruim 1300 kalveren.

Vloeibare installatie


Vanaf de nieuwbouw van de stal is er al een automatisch melkvoersysteem in de stal geïnstalleerd.
Dit houdt in dat de melk automatisch wordt aangemaakt en gedoseerd per trog.
Eind 2023 is er eveneens door Frens Esveld een vloeibaar installatie aangelegd met 2 weitanken en 1 vettank, zodat er nu gekozen kan worden uit meerdere grondstoffen. Uiteraard is de installatie aangelegd volgens de eisen van deze tijd, met
o.a.: automatische omschakeling, automatisch tanken. spoelen, ‘luxe’ isolatie enz., zodat het geen extra werk oplevert.

Ruwvoerinstallatie


Peter: “Na een goed en deskundig advies van Frans Bostelaar van Frens Esveld, hebben we gekozen voor een geautomatiseerd ruwvoersysteem.”
Begin 2024 mocht Frens Esveld een nieuw automatisch ruwvoersysteem realiseren.
De ruwvoer opstelling staat naast de stal. Silo’s met brok staan direct naast de opstelling.
Een grote strobunker van 12 m3 (+/- 1000 kg.) maakt het stro klein en vijzelt het naar de mengbak toe. Hier wordt nog brok of bijvoorbeeld bicarbonaat toegevoegd en de ruwvoermachine mengt het tot een precies mengsel.
Het uiteindelijke product wordt dan met een voerkabelsysteem in de stallen gebracht. Elk kalverhok heeft een doorzichtige valbuis. Deze buizen worden meerdere keren per dag afgevuld.
De kalveren kunnen op deze manier zelf eten wanneer ze daar behoefte aan hebben.
Peter: “Over het mengsel wil ik nog dit zeggen: briljant! De verhouding stro versus brok is zo goed, dat ik geen extra stro meer hoef bij te voeren. Dit voorkomt troep in de stal en scheelt me heel veel tijd.”

Praktijk


“Zodra de nieuwe kalveren binnenkomen, sorteren we de kalveren naar grootte en gezondheid. De eerste weken zijn we er erg druk mee.
Als de eerste weken verstreken zijn, kan ik eigenlijk vakantie nemen.” grapt Peter.
“De automatische PLC (programmable logic controller, oftewel: programmeerbare logische sturing) zorgt voor ontzorging. Stabiel en betrouwbaar!
Hierdoor is er meer tijd om de kalveren met speciale zorg, medicatie en eetgewoonten te begeleiden en te verzorgen.”


Peter vertelt enthousiast verder: “Omdat het bedrijf zover geautomatiseerd is, heb ik ruimte om af en toe weer eens achter het stuur te kruipen. Zodoende kom ik bij andere boeren en daar doe ik soms nieuwe ideeën op.”


Vol trots laat Peter vervolgens de melkvoerkeuken zien.
Wat als eerste opvalt, is dat alles er brandschoon uitziet. ‘’Ik heb een beetje smetvrees.” bekend Peter lachend.
Met wijde armgebaren legt hij uit hoe het warme water wordt vermengd met het melkpoeder, vet en eventueel wei in de aanmaakmenger. En hoe dan vervolgens de mengselmelk getransporteerd wordt met een pomp door de melkleidingen in de stallen.


Tijdens de rondleiding in de stal, begint er opeens een licht suizend geluid zich meester te maken over de stal. Met een grote grijns zegt Peter:” Dat is ons ruwvoerautomaat.”
In keurig afgewerkte, doorzichtige valbuizen verschijnen nu de brokken en het vermalen stro. De valbuizen worden netjes afgevuld en als ze allemaal vol zijn, stopt het proces.

Gezin



Peter: “Wij hebben 5 kinderen: Jorian (19), Emmely (17), Lennard (14), Laura (12) en Daniël (6). De oudste twee helpen regelmatig met plezier mee. Onze zoon Jorian helpt in onze oude stal, dat is zijn ‘project’. Toen wij daar zelf nog woonden, zei ik altijd: ik ga hier nooit meer weg, maar dat is toch gebeurd. Gelukkig hoor! Te zijne tijd zal het oude bedrijf ook stoppen, omdat het verkocht is.
Onze dochter Emmely vindt het ook heel leuk om af en toe te helpen, maar of het bedrijf in de familie zal blijven, durf ik nog niet te zeggen. Al hopen we dat wel natuurlijk. Wij laten de kinderen vrij om buiten de deur te werken en daar kennissen op te doen. Een netwerk om je heen is wel heel belangrijk.”

Op de vraag wat de politieke ontwikkelingen doen met Peter, krijgen we dit te horen: “Mijn quote: de laatste boer die stopt, zal ik dan zijn!” aldus Peter.