Keizer & Foks, Vaassen

Werken volgens het Peter's Farm systeem

"Frens Esveld kon goed werken met ons specifieke systeem"


In 2007 begonnen zwagers Roel Keizer en Rob Foks met een kalverhouderij in Emst. “We begonnen met het bouwen van één stal, in 2012 hebben we een tweede stal gebouwd. Toen de kinderen groter werden gingen we opzoek naar een andere plek om te wonen en werken. In Vaassen hebben we in 2020 twee nieuwe stallen gebouwd. Zo hebben we nu eigenlijk twee vergelijkbare bedrijven, op 2 locaties. Rob woont in Emst, Roel in Vaassen. De samenwerking is heel goed, eens per week is er een vergadering, dan overleggen we even samen.”


Toen er sprake was van nieuwbouw kwam Frens Esveld in beeld. Rob vertelt: “Onze vaste installateur was gedeeltelijk overgenomen door Frens Esveld . Toen hebben we de overstap gemaakt naar Frans. Dat was even wennen, maar het loopt super. We werken met het Peter’s Farm systeem, dat was nieuw voor Frans. Hij heeft dat snel opgepakt en ons daarin ook goed begeleid. We vonden dat best spannend. We begonnen met iets nieuws en kregen ook nog een nieuwe installateur. Gelukkig zaten er ook nog wat vertrouwde gezichten tussen. Het heeft goed uitgepakt: we zijn nu tevreden hoe het er allemaal bij staat. In Emst en Vaassen hebben we nu ook gewoon dezelfde kachel, dat is fijn.”Voortbouwen op de bestaande situatie


Er stond al een schuur, op die bestaande situatie heeft Frens Esveld voortgebouwd, vertellen de zwagers. “Het meeste was al bedacht en stond al op de plek waar we het graag wilden hebben. Dat was misschien wel lastig voor Frans, omdat wij al in een ver stadium waren. Alles betreffende elektra en stroom , daar hebben ze wel in meegedacht. We hebben tijdens de bouw goed overleg gehad, samen kwamen we er wel uit. Uiteindelijk heeft Esveld zeven meterkastjes opgehangen, dat ziet er allemaal netjes uit. Wij wisten waar de centrale punten zitten, dus daar hebben we samen naar gekeken. Van bepaalde dingen hadden wij zelf geen verstand, dan is het fijn dat Frans dat oppakt. Hoe zwaar kabels moeten zijn bijvoorbeeld, dat heeft hij zelf uitgezocht.”

Peter's Farm systeem


“Het Peter’s Farm systeem waar wij mee werken, was nieuw voor Frans, maar de monteurs hebben dat samen netjes opgepakt. Frens Esveld heeft 2 voerkeukens, de kachel en een hogedrukleiding gerealiseerd. Al het rvs-laswerk voor de voerkeukens en de warmwatervaten hebben zij ook gedaan.


We waren vooral op zoek naar tweedehands materiaal. Ons systeem is erg specifiek, het is niet haalbaar om dan alles nieuw te kopen. Natuurlijk is het ook kostenbesparing. We vonden het erg leuk dat Frens Esveld ook daarin mee wilde denken.” Bij het Peter’s Farm systeem staat dierwelzijn, rust en vrijheid voor de kalveren centraal. De dieren kunnen zelf bepalen wanneer en hoeveel ze willen eten, en of ze willen lopen, slapen, liggen of spelen. In het kort zorgt dit er uiteindelijk voor dat de smaak en kwaliteit van het kalfsvlees beter is. “In Nederland zijn zo’n 30 bedrijven die volgens dit systeem werken. Onze dieren hebben meer leefruimte en het vlees is malser”, vertelt Roel.

Om elkaar heen werken​​​​​​​

Tijdens de installatie werd elkaar de ruimte gegeven om te werken. “Wij wilden graag zo snel mogelijk de kalveren in de stal hebben, terwijl de installateurs eerst alles perfect geïnstalleerd wilden hebben. Daarom gingen we iedere ochtend vroeg voeren, zodat de installateurs rustig hun werken konden doen overdag. Als zij weg waren gingen wij dan weer voeren. Zo liepen we elkaar niet in de weg. Er lag dus wel wat druk op de installateurs, maar daar zijn zij goed mee omgegaan.” Ook de nazorg is prima. “We hebben goed contact, even een appje of een belletje en het is zo geregeld.”


“Frens Esveld denkt goed mee,” geven Roel en Rob aan. “De zonnecollectoren heeft hij niet aangelegd, maar die moesten wel geïntegreerd worden in het systeem. Wij weten niet hoe dat moet, dan is goed advies belangrijk. Om alles draaiend te krijgen en te houden is samenwerking en overleg nodig.”

Bij storingen snel een oplossing


Er zijn op dit moment geen plannen om het bedrijf uit te breiden, al is de ruimte er wel. “Wellicht bouwen we in de toekomst nog een extra stal, als de kinderen ouder zijn. Voor nu hebben we werk zat. Een eventuele volgende stap is dat we apart verdergaan, maar het gaat nu prima, we versterken elkaar. De overheid zal vooral gaan bepalen hoe de toekomst van ons bedrijf eruitziet.


Voor ons is het vooral belangrijk dat storingen snel worden opgelost. Dus als Frens Esveld altijd snel blijft komen bij een storing, blijven we zeker met hem samenwerken. We hebben nog niet veel storingen gehad, maar in de winter ging de kachel een keer kapot. Dan is het noodzakelijk dat dit snel wordt opgelost. Mijn ervaring is dat Frans dit snel doet, dus dat is positief. Daarom zien wij wel een toekomst met Frens Esveld.”"er lag wel wat druk op de installateurs, maar daar zijn zij goed mee omgegaan."