Van de Nagel, Nunspeet

Gemoderniseerde melkvoer- en ruwvoerkeuken

Ontwikkeld met de techniek
van Frens Esveld​​​​​​​

5 jaar geleden is de kalverhouderij door Erik van den Nagel gekocht, samen met het bedrijf van zijn ouders. De nieuwe locatie is volledig opgeknapt en gemoderniseerd, ook met de techniek van Frens Esveld. Afgelopen jaar is dat laatste deel weer verkocht omdat er op de nieuwe locatie waar hij nu gevestigd is, ruimte was om een nieuwe stal te realiseren.

​​​​​​​"Op dit moment bestaat het bedrijf uit 1400 plekken. 15 jaar geleden waren dat er nog maar 300. In die zin hebben we een mooie ontwikkeling doorgemaakt en uiteraard staan we ook nu niet stil, maar kijken we wat er in de toekomst mogelijk is", verteld Erik.


Samenwerking
op basis van vertrouwen​​​​​​​

"Frans kennen we al een heel aantal jaar, zelfs nog vanuit de schooltijd al is dat inmiddels wel even geleden. Het begon met service en onderhoud van de toenmalige installaties. Vertrouwen is in al die jaren de basis van het samenwerking geweest. Daarom was het voor ons ook geen vraag of Frens Esveld de nieuwe installaties zou gaan realiseren. En ook dat is vanaf het begin tot nu toe heel vakkundig opgepakt."

Automatisch voeren


De volledige melkvoerkeuken is veranderd omdat er nu het dubbele aantal kalveren staan. Er is een buffermenger, medicijnmenger, aanmaakmenger en warmwatervat gerealiseerd. Het RVS leidingwerk en de voerleidingen in de stallen zelf zijn ook vervangen.

Daarnaast is er een ruwvoerkeuken geïnstalleerd waardoor er nu automatisch gevoerd kan worden. Voorheen duurde het voeren ongeveer vier uur per dag, nu is dat nog maar tien minuten. Daarnaast zien we aanmerkelijk minder voer buiten de troggen raken en dat scheelt dan weer in het schoonmaakwerk.

Waardering in beide richtingen​​​​​​​

"Het voerproces is natuurlijk dagelijks terugkerend en daarmee essentieel in de kalverhouderij. Juist om die reden is het samenwerken met een degelijke partij zo belangrijk. Als er iets aan de hand is dan moet het nu eenmaal snel worden opgelost. Helemaal mooi is het als de monteurs in de praktijk dan ook nog eens met je meedenken. Dat geeft ook een stukje waardering in beide richtingen. Op die manier help je elkaar ook echt verder", stelt Erik.
"Het voerproces is dagelijks terugkerend en daarmee essentieel in de kalverhouderij."