Van Stempvoort, Ede

Volledig geautomatiseerd ruwvoersysteem

Automatisering als sleutelwoord​​​​​​​

De boerderij van Teunis en Henriette van Stempvoort ligt prachtig verscholen nabij De Kraats, het buitengebied tussen Ede en Veenendaal. Al een aantal jaar zetten deze boeren ondernemers zich in om Nederland te laten zien hoe de kalverhouderij er in de praktijk uitziet. Een mooie manier om hun passie te delen met anderen uit dorpen of steden.


Inmiddels telt het bedrijf 1.500 vleeskalveren. "Natuurlijk zijn ze daar in stappen naartoe gegroeid, want in 1998 hebben ze het bedrijf met toentertijd 300 kalveren overgenomen van Teunis zijn ouders. De vergunning was er om uit te breiden, zodoende konden we in een aantal stappen groeien naar het niveau dat we nu hebben. We hebben het altijd samengedaan en dat blijft onze basis,", introduceert Teunis.


Techniek door de tijd heen


"Rond het jaar 2000 zijn we begonnen met een voerkeuken, silo en de voercomputer. Vijf jaar later hebben we ook de stap gemaakt om met de computer de melk te gaan maken en er is een compleet nieuwe voerkeuken aangelegd." Vooral het feit dat Teunis nu invloed heeft op het proces gaf voor hem de doorslag.


In 2008 werd de Gillis kachel geplaatst, waar vorig jaar nog een snipperbunker bij aangesloten is. Teunis is overgestapt van pellets naar snippers, het is iets meer arbeid, maar wel voordeliger. Vorig jaar is er op de kachel eveneens een nieuwe computer gekomen.

Advies met ruimte voor je eigen plan


"Frans denkt ver mee in het slim sturen van je machines en installaties. Hij denkt vanuit de computer. Dat sprak ons aan toen we in 2016 verder wilden uitbreiden. Henriette en ik denken vaak ons plan van tevoren behoorlijk ver uit. We nemen het serieus en dat doet Frans ook. Hij gaat naast je zitten, denkt met je mee en maakt de juiste inschattingen. Duidelijk van A tot Z en komt zijn afspraken na", vertelt Teunis.


"In 2020 is er een ruwvoerkeuken bij gekomen. We wilden de keuken de porties laten maken en zelf uitdoseren met de kar. Volledig automatiseren was op dat moment een te grote stap voor ons. Uiteindelijk zijn we begin 2023 wel voor volledig automatisch voeren gegaan. We wilden nu de stap maken naar volledige automatisering, dat is een heel bewuste keuze geweest. Daarvoor zijn we bij verschillende stallen wezen kijken. De vraag is altijd, wil je veel aanpassen in de stal of kun je het ook anders doen? Hoe worden de voerbruggen gemaakt en welke materialen worden toegepast. We kunnen niet anders zeggen dan dat het grandioos werkt. Het is voor ons een heel goede stap geweest", vult Henriette aan.

Integrale oplossing voor oud en nieuw


"We zaten bijvoorbeeld met de oude stallen en de nieuwe stal. We wilden een oplossing die in beide situaties zou passen, ook met oog op de toekomst. Ook wilden we de waterbak in de trog maken en de ruwvoerbuis in de ruwvoertrog. Frans gaf daarbij verschillende opties aan en liet ons vrij in de keuze. Daardoor rolt je eigen plan eruit. Hij gaf vervolgens wel advies wat dan wel of niet bij het plan zou passen, een fijne manier van overleggen", stelt Teunis vast.


"Met de klant meedenken, je vrijlaten in beslissingen en door ontwikkelen in de techniek en software," zo vat Teunis de samenwerking met Frens Esveld samen. "De monteurs zijn fijne jongens, bij een storing komt er altijd een specialist die het snapt. De aanleg is ook heel soepel verlopen. Ik sleutel graag en vind het leuk om zelf ook mee te helpen en dat liep heel mooi samen op."

Boer bewust


​​​​​​​"We doen ook veel aan zichtbaarheid voor onze sector. Zo hebben we geregeld verschillende groepen op bezoek of komen mensen even een kijkje nemen. We zijn transparant in ons boerenbedrijf. Voor een buitenstaander is een kijkje in de stal soms een echte 'eyeopener'. De kalversector is altijd in beweging en daarom is verantwoord ondernemen belangrijk. Dat laatste geldt overigens natuurlijk in elke branche. De sector zal zeker blijven bestaan en het vraagt van ons bewuste omgang met de dieren en op tijd meegaan in de ontwikkelingen. We zijn uiteindelijk voedselmakers." sluit Henriette af.





"Er wordt met je meegedacht en je wordt vrijgelaten in beslissingen"